Rend a gyerekszobában

Rend a gyerekszobában: A rendrakó tündérke

“A rendrakó tündérke minden este benéz a gyerekszobákba, hogy játékot keresgéljen magának, mert imád játszani. Azokat a játékokat viszi el magával, amiket először meglát. Azok biztos nincsenek a helyükön.” – Ezt vagy hasonló szöveget mondhat a gyermeket nevelő. Ha a gyermek ezek után sem pakol el, akkor a játékok bizony másnap reggelre csakugyan eltűnnek.

A következő reakciókkal számolhatunk:

a) A gyermek észre se veszi, hogy néhány dolog eltűnt a szobájából. Akkor az nem is hiányzik neki. Ezeket a tárgyakat eldughatjuk egy darabig, akár hónapokra is. Ha pl. beteg egy kis gyerek, akkor viszont meg lehet lepni egy régi, mégis egy új tárggyal.

b) A gyermek elkeseredik, mert az autója, a könyve, babája, vagy valami más eltűnt. Akkor rajzoljátok együtt, ami nincs meg, vagy rajzoltassátok le a tárgyat a gyermekkel és a rajzot tegyétek a szobája elé! Másnap mégis előkerül az elveszett tárgy :-) (A következő magyarázatot adhatjuk mellé: “A rendrakó tündérke nem akar senkinek se fájdalmat okozni, csak azt hiszi, hogy ha a játékok valahol csak úgy hevernek, tehát nincsenek elpakolva, akkor senkinek sem kellenek. Elviszi  őket inkább magával, mert sajnálja őket.)

Ezzel a kis csalafintasággal a gyerekek megtanulhatják, hogy „el kell pakolnom ezt-azt-amazt, mert ha itt jár a “rendrakó tündérke”, akkor elviheti magával azt, ami nincs a helyén.”