Saját ágyban aludni

Hogy tanul meg a gyermeked a saját ágyában aludni (Dr. Schmelz Andrea írásából néhány gondolat)

Éjszakánként átsurran a gyermeked az ágyadba, hogy ott aludjon? Nem tudsz aludni? Egy praktikus gyakorlat segíthet azon, hogy a gyermeked a saját ágyában tudjon aludni:

1. Először tegyél fel magadnak néhány kérdést!: Tényleg azt akarom, hogy a gyermekem a saját ágyában aludjon? Vajon képes rá és nem lesz ettől valami baja? Nem fog félni szegény? Ha hasonló kérdések kínoznak, akkor bele se kezdj a szoktatásba, mert a gyermekednek éreznie kell, hogy „az anyu és apu biztosak abban, amit tesznek és bíznak abban, hogy egyedül is tudok aludni a saját ágyamban.” Tehát, fontos, hogy a gyermeked érezze a biztos hozzáállásodat. Bizonyára neked is fontos kialudni magad, ezért hoztad meg végre azt a döntést, hogy mindenki aludjon inkább a saját ágyában.

2. A döntéshozatal után: Beszéld meg a gyermekeddel, hogy mit miért szeretnétek tenni. Jelezd előre, hogy mostantól a saját ágyában fog aludni, nehogy hirtelen elszakítva érezze magát. Magyarázatként lehet pl. említeni, hogy az ágy kicsi három vagy két személynek, mert nem tud mindenki aludni. Biztatásul azt is lehet a gyermeknek mondani, hogy már olyan nagy, hogy egyedül is tud aludni. Ezzel kapcsolatos képeskönyvek nézegetése is segít.

3. Jutalmazás megkönnyíti ezt a feladatot is. Találd ki, hogy mi legyen az, hisz te ismered legjobban a gyermekedet (de ne édesség J). Néhány ötlet a sok közül: pl. minden nap felragasztotok együtt a falra egy-egy világító csillagocskát, amit lát a gyermek a villanyoltás után is. „Ezek a csillagocskák figyelnek és őrzik az álmodat.”,- mondhatod neki. Vagy adj a gyermeknek egy „vigyázz-rám-plüs-állat”-ot! Egy párna vagy valami más a szülők ágyából is segíthet, ami rájuk emlékezteti a gyermeket és biztonságot ad neki.

4. Ha a gyermeked beoson hozzád este vagy éjjel az ágyadba, akkor kísérd vissza őt higgadtan és kézen fogva az ágyába, adj neki egy jó-éjt-puszit és menj vissza a helyedre! Ne ijedj meg, ha az első 1-2 éjszaka többször is járkálni kell a szobák között. Fontos, hogy maradj nyugodt és tedd mindig ugyanazt! Meglátod, hogy összejön hamarosan.

A kivétel erősíti a szabályt :-)   Ha a gyermeked beteg, vagy rémálmai vannak és fél valamitől, akkor természetesen kivételesen a szülőknél aludhat.