Nyelvtanulás pici korban

Miért érdemes új nyelvet tanulnia egy kis gyermeknek, akkor is, ha még nem beszéli a saját anyanyelvét sem rendesen?

Bizonyára nem először hallod, hogy könnyebb a gyerekeknek elsajátítani egy nyelvet, mint a felnőtteknek, sőt, minél korábban találkozik az új nyelvvel, annál könnyebben megy neki. Tudtad, hogy 7 éves kor után nehezebb nyelvet tanulni és körülbelül 10-11 éves kor után már csak hosszú és fáradságos munkával lehet elsajátítani egy új nyelvet? A pici gyerekek ellenben felszippantják az agyukba az új ismereteket, anélkül, hogy elgondolkoznának a nyelvtanon, a szókincsen, nyelvi szerkezeteken, vagy a mondatok felépítésén.

  • A gyermeked első 6-7 éve a legkedvezőbb nyelvek elsajátítására, mert utánozni akar és tud is. Kérlek, ne értsd félre! Ez nem azt jelenti, hogy a 7. életév után lehetetlen megtanulni egy idegen nyelvet anyanyelvi szinten, csak azt, hogy később sokkal több energiát kell ráfordítani, mint az első években. Kezdetben ugyanis végtelen hely áll rendelkezésre az agyban. Egy új nyelv nem veszi el a helyet tehát az anyanyelvtől. A gyermekek az első életéveiben csak utánoznak, ezáltal a nyelvek – az anyanyelv és egy második nyelv is- szinte rájuk ragadnak.
  • A nyelvi foglalkozás nem megterhelő a gyermeknek, hanem élvezet, mert a játékba, a gyermek fő tevékenységébe, van beleágyazva. Egy játékos, szeretetteljes légkörben és biztonságos környezetben sok mindenre képesek a gyermekek.
  • A gyerek a korai játékos tanulással, később időt és energiát spórolhat meg: Amíg idősebb gyerekek és a felnőttek a szabadidejükben pl. idegen nyelvet próbálnak megtanulni, addig a gyermeked vidáman játszhat, vagy tanulhat valami mást egy „ajándék” nyelvvel a tarsolyában.
  • Később más idegen nyelvek elsajátítása (pl. az angol) is jelentősen könnyebbé válik.
  • A többnyelvű gyermekkor rugalmassá teszi a gyermek gondolkodását, jobbak lesznek a matematikai készségei, a logikája és a memóriája is.
  • Bármennyire is hihetetlen, de az anyanyelvi kifejezőképesség is fejlődik ezáltal.
  • Egy második nyelv a más kultúrák és nyelvek iránti toleranciára és szeretetre is pozitívan hat már gyerekkorban.

Bizonyára sok embert érdekel az, hogy hogy tanulnak a gyermekek nyelveket. Itt olvashatsz erről néhány sort…

A “Linkek” alatt pedig összegyűjtöttünk néhány idegen vagy második nyelvi kérdéssel kapcsolatos cikket, ami az interneten is megtalálható. Érdemes elolvasni őket. Kérjük, hogy kattints arra a “Linkek” alatti cikkre, ami érdekel!